implant uygulaması

İmplant her türlü diş eksikliğinin giderilmesi amacıyla uygulanabilir.

İmplant nedir?

Titanyum veya titanyum bileşiklerinden elde edilen yapay diş kökleridir. Bu yapay diş kökü üzerine protez bir diş yerleştirilir. Böylece doğal bir diş gibi işlevsel bir şekilde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

İmplantlarda; biyolojik olarak vücutla uyumlu olduğu için titanyum malzemesi tercih edilmektedir. İmplantlar, diş çekimi sonrası diş boşluğuna veya diş eksikliği bulunan bölgeye doğrudan uygulanabilmektedir.

Uygulanan yapay diş kökü sayesinde diş eksikliği giderilmektedir. Komşu dişlerle ilgili bir işlem yapılması gerekmez. Bu nedenle daha doğal bir tedavidir. Böylece komşu dişlerde kesme, küçültme gibi işlemler neticesinde ortaya çıkabilecek yan etkiler yaşanmaz.

İmplant uygulaması sonucunda doğal formda ve tamamen işlevsel bir diş elde edilmektedir. Böylece diğer dişlerin, diş eksikliğinin olduğu bölüme kayması ve bu bölgedeki kemik dokusunun zamanla kaybolması engellenir.

Kimlere uygulanabilir?

Yeterli kemik dokusu bulunması halinde ve hastanın yaşının ve diğer şartların uygun olması halinde; diş eksikliğinin giderilmesinde diş hekimleri genellikle implant uygulamasını önermektedir.

Çene gelişimini tamamlamış (yaklaşık 16-18 yaş) ve yeterli kemik dokusu bulunan hastalara implant uygulaması yapılabilmektedir.

İmplant uygulaması nasıl yapılır?

İmplantın yerleştirilme süresi hastadan hastaya değişebilmektedir. İşlem genellikle yarım saat ile birkaç saat arasında tamamlanabilmektedir. Lokal anestezi altında yapıldığından işlem sırasında ağrı hissedilmemektedir. İşlem tamamlandıktan sonra; implant ile kemiğin tam olarak kaynaşması için 5-12 haftalık bir süre beklenir. Daha sonra ise uygun ölçülerde diş protezi oluşturularak implant üzerine yerleştirilir.

İmplant uygulamasının başarı oranı nedir?

Bilimsel araştırmalarda implant uygulamasının başarı oranının çok yüksek olduğu ortaya konmuştur. İstenen sonucun tam olarak elde edilemediği durumlarda dahi tekrar uygulama yapılabildiğinden istenilen sonuca ulaşılabilmektedir. İmplant uygulaması, diş eksikliğini gidermede kullanılan köprü protez yöntemine göre çok daha yüksek başarı oranına sahiptir.

İmplantta başarıyı etkileyen faktörler nelerdir?

En önemli faktör doğru hasta seçimidir. Sistemik hastalıklar (diyabet (şeker), çeşitli kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları) kontrol altına alınmadan yapılan implant cerrahisinde başarı oranı düşmektedir. Sigara kullanımı başarı oranını düşürmektedir. Ağız bakımı alışkanlığı (Bkz. Dişler nasıl fırçalanır?), implantın başarı ve kullanım süresiyle doğrudan ilişkilidir.
Hastadaki kemik miktarı ve yapışık diş eti seviyesi de implantın ağızda kalma süresini etkilemektedir.