Ağız kokusu

Ağız kokusu günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyebilen ve çeşitli hastalıkların belirtisi olabilecek bir sağlık durumudur. “Halitosise”e, genellikle;

  • Ağız bakımı eksikliği,
  • Diş eti hastalıkları,
  • Ağız enfeksiyonları,
  • Diş çürükleri ve diş taşları,

gibi etkenler neden olur. Diğer olası nedenler ise sigara ve alkol kullanımı, sinüzit, faranjit, diğer solunum yolu enfeksiyonları, ağız kuruluğu, diyabet, böbrek, karaciğer ve akciğer hastalıkları ve reflü gibi sindirim sistemi hastalıkları olabilmektedir.

halitosis ağız kokusu
Ağız kokusu çeşitli sağlık problemlerine işaret edebilir.

“Halitosis”in nedenleri

Ağız bakımı eksikliği

Ağız kokusu genellikle doğru ve yeterli ağız bakımının sağlanamaması nedeniyle oluşur. Düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmayan ağızda; diş yüzeylerinde, diş aralarında ve dil yüzeyinde bakterilerin yerleşmesine imkan verecek yemek artıkları birikir. Bu ortamda gelişen bakteriler ise kötü kokuların oluşmasına ve halitosis şikayetlerine neden olur.

Diş eti hastalıkları ve ağız enfeksiyonları

Ağız içerisinde yer alan yaralar ve çeşitli diş eti hastalıkları, ağız kokusunun oluşmasına neden olabilir.

Diş çürükleri ve diş taşları

Diş çürüklerinde ve diş taşları gibi pürüzlü ağız yüzeylerinde yaşayan bakteriler, gerçekleştirdikleri biyolojik süreçler nedeniyle kötü kokulu çıktılar üreterek ağız kokusuna neden olabilirler.

Ağız kokusuna çözüm

Doğru ve düzenli ağız bakımı

“Halitosis”in önlenmesinde en önemli faktör genellikle doğru ve düzenli ağız bakımının sağlanmasıdır. Düzenli olarak dişlerin ve dilin fırçalanması, düzenli diş ipi kullanımı ve gargara yapılması, bakım eksikliğine bağlı ağız kokusunun giderilmesinde ilk adım olmalıdır.

Diş eti hastalıkları ve ağız enfeksiyonlarının tedavisi

Ağız içerisinde kötü koku oluşuna neden olan enfeksiyon veya hastalıklar diş hekiminiz tarafından araştırılarak belirlenebilmektedir. Söz konusu hastalık veya enfeksiyonların giderilmesiyle de buna bağlı ağız kokusu yok olmaktadır.

Diş çürükleri ve diş taşları

Diş çürüğüne bağlı ağız kokularının giderilmesi için dişin, çürük kısımlarının temizlenerek tekrar sağlıklı bütün yapısına kavuşturulması gerekmektedir. Bunun için çürük doku alınmakta ve uygun tipteki dolgu bu alana uygulanarak temiz ve pürüzsüz bir diş yapısı elde edilmektedir.

İhtiyaç bulunması halinde ise gerekli planlama yapılarak diş taşlarının temizliği sağlanmakta ve temiz bir diş yüzeyi sağlanmaktadır.

Ağız kokusu tedavisi

Düzenli ve yeterli ağız bakımı yapılmasına rağmen devam eden ağız kokusu bulunması halinde en yakın zamanda diş hekiminizi ziyaret etmeniz önerilmektedir. Diş hekiminiz, olası sebepleri araştıracak ve durum; diş çürükleri, ağız enfeksiyonları, diş eti hastalıkları gibi sebeplerden kaynaklanıyorsa uygun tedaviyi sizinle birlikte planlayarak gerçekleştirecektir.