Bruksizm, diş gıcırdatma nedir?

Bruksizm diş sıkma, diş gıcırdatma anlamına gelmektedir. Bazı kimseler gece veya gündüz bilinç dışı olarak dişlerini gıcırdatabilir veya dişlerini yüksek kuvvetlerle sıkabilirler. Bu durum, istenmeyen sonuçlara yol açarak kişinin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Yüz, baş, boyun ağrılarına veya diş aşınması, diş minesi çatlaması, çene eklemi problemleri gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Bruksizmin, diş gıcırdatmanın sebepleri nelerdir?

Çene kapanış bozuklukları veya stres bruksizme neden olabilmektedir. Bazı kişiler bu davranışı gösterdiklerinin farkında olmayabilmekte ve ancak bir diş problemi veya çene-boyun ağrısının ortaya çıkmasından sonra yapılan muayene ile durumun farkına varabilmektedirler. Bu nedenle bu tür belirtiler söz konusu olduğunda üzerinde durmak gereken ihtimallerden biri de bruksizm, diş gıcırdatmadır. Bu tür bir durumda diş hekiminize danışmanız önerilmektedir. Diş hekiminiz durumu değerlendirecek ve gerekmesi halinde sizin için en uygun tedaviyi uygulayarak yaşanan sorunun giderilmesine yardımcı olacaktır.

Bruksizm, diş gıcırdatma tedavisi nasıl yapılır?

Gece apareyi takmak bruksizm durumunun yönetilmesi için bir seçenektir. Gece apareyleri dişlerin sürtünmesini önleyerek diş aşınması gibi bir sağlık sorununun oluşmasını engeller.

Çene kapanış bozukluğu kaynaklı durumlarda kapanış bozukluğuna yönelik tedavinin planlanması ve probleme neden olan etkenin ortadan kaldırılması ile bruksizm tedavi edilebilmektedir. Böylece bruksizm ile birlikte oluşabilecek diğer problemler de ortadan kaldırılmış olacaktır.

Bazı durumlarda kaslardaki stresin ve aşırı sıkma kuvvetinin ortadan kaldırılması için botoks enjeksiyonu yöntemi de kullanılabilmektedir. Bu yöntemle kaslara zarar verilmeksizin bruksizm ortadan kaldırılmakta ve bruksizm kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek ağız ve çene problemlerinin önüne geçilebilmektedir.

Stres yönetimi, stres kaynaklı durumlarda diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının körelmesine yardımcı olabilir. Bu önlem diğer önlemlerle birlikte yardımcı bir unsur olarak da değerlendirilebilmektedir.