Diş beyazlatma uygulaması, hastalar tarafından en çok talep edilen kozmetik amaçlı uygulamalardandır. Hızlı ve etkili bir estetik sonuç elde edilebilmektedir.
Diş renklenmesinin sebepleri
Diş rengi de ten rengi gibi kişiden kişiye farklılık gösterir. Nasıl esmer, sarışın, siyahi gibi farklı renk ve tonlarda ten renkleri varsa benzer şekilde A1, A2, B1, B2 gibi adlandırdığımız renk tonlarında dişler mevcuttur.
Bunun yanında yaşla beraber de diş renginde koyulaşma görülür. Kişisel ton farkı ve yaşla beraber koyulaşma halinde diş beyazlatma işlemi ile daha açık tonlarda dişlere sahip olabilirsiniz.
Zaman içerisinde dişlerde çok çeşitli etkenler sonucunda renklenmeler meydana gelebilir. Diş renklenmesinin sebepleri arasında yaş, genetik nedenler, sigara kullanımı, antibiyotik kullanımı, bazı renkli gıdaların tüketilmesi, yüksek florür, diş çürükleri, diş travmaları, diş kökü sorunları gibi nedenler sayılabilir.
Yenilen içilen gıdalar, diş minesindeki gözeneklere yerleşerek zamanla dişlerin daha koyu bir renk almasına sebep olurlar. Bu etkinin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için dişlerin etkin bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir.
Diş beyazlatma uygulaması
Öncelikle diş taşı temizliği yapılarak diş üzerindeki tartar plak nikotin lekeleri vesaire eklentiler giderilir. Daha sonra diş etleri koruyucu bir bariyer ile kapatılır. Sonrasında beyazlatma ajanı uygulanır ve lazer ışık tutularak beklenir. Diş renginde 8 tona kadar açılma görülür.
Ağız hijyeni, gıda tüketim alışkanlıkları, çay-kahve-kola tüketim sıklığı, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak tekrar renklenme oluşması halinde, diş beyazlatma işlemi tamamlayıcı bir seans ile yinelenebilmektedir.
Kimlere yapılabilir?
18 yaş üstü daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen bireylere uygulanabilir. Hamilelik, emziklik durumunda tavsiye edilmez.
Beyazlatma zararlı mıdır?
Bir bardak asitli içeceğin, diş üzerinde yaptığı kadar bir etkisi vardır.
Beyazlatma sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Özellikle 2 hafta renklendirici içeren yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Beyazlatma sonucunun daha uzun süre kalıcı olmasında etkilidir.
Beyazlatma çeşitleri nelerdir?
Beyazlatmayı ofis tipi ve ev tipi olarak ikiye ayırabiliriz. Ofis tipi beyazlatmada etken madde fazladır ve ışıkla aktive olduğu için daha iyi sonuç alınır. Ofis tipi beyazlatma yapılıp, ev tipi beyazlatma ile devam etmek de iyi bir seçenektir. Ayrıca kanal tedavisi sonrası renklenen dişlere uygulanan “Endobleaching” denilen bir beyazlatma türü vardır. “Endobleaching” tipi beyazlatmada da güzel sonuçlar alınır.
Diş hekimleri tarafından kullanılan profesyonel diş beyazlatma yöntemleri en hızlı ve güvenli sonucu almak için tasarlanmış yöntemlerdir. Yaygın bir şekilde, yüksek güvenilirlikle ve yüksek başarı oranıyla uygulanabilmektedir. Oldukça uzun süreler boyunca etkisini gösterebilmektedir.